pondělí 29. března 2010

Domény

V dnešním světě internetu je jasné, že dobrá doména, či-li adresa stránky, znamená úspěch a vysokou návštěvnost, mimo jiné ovšem. Dobrá doména má na úspěšnosti stránky největší podíl. Kupříkladu doména chat.com je lepší jak bigpeoplechat.com a také se lépe pamatuje, což je důležité. Problém, který tu chci popsat s tím trochu souvisí.
Dnes je opravdu těžké mít dobrou doménu, protože všechny tyto dobré domény jsou již obsazené a držitelé si je drží dlouhá léta. Druhá věc, která se dnes vyskytuje, je hlídání domén po expiraci.
Nikde jsem se nedočetl, jaká je ochranná lhůta po expiraci domény, ale když si doménu předplatíte na 1 rok, tak se ochranná lhůta pohybuje okolo jednoho měsíce, takže jste držitelem domény 13 měsíců.
Nedávno jsem se setkal s problémem, který mě celkem naštval. Vyhlídl jsem si právě takovou dobrou doménu, která byla již po expiraci (6.2.2010). Napsal jsem na NIC.cz a zjistil jsem, že doména bude uvolněna k registraci dne 23.3.2010 ve 14:00. Nezbývalo mi nic jiného než si počkat na uvolnění. Čekal jsem a každých pět minut jsem si obnovoval informace o doméně. Bohužel necelých 30 minut před uvolněním si držitel domény doménu prodloužil. Nejhorší je, že na té doméně nic není, ale takových domén je většina. V podstatě každý si domény jen registruje a drží si je nevyužité. Českých domén je nyní něco přes 666265, zajímalo by mě kolik z nich je opravdu aktivních na nějaké služby.
Ale to by nebylo tak nějhorší. Více mne znepokojují lidé, kteří si hlídají domény před expirací a ihned po jejich uvolnění domény registrují a dají na ně stránky typu:

DOMÉNA NA PRODEJ
Informace na adrese domeny@neznalek.cz


Nejspíše si daná osoba domény hlídá a pak doufá, že se jí někdo ozve a nabídne jí nějakou sumu za prodej této domény a její převedení.
Ale to by ještě šlo, horší jsou automaty některých registrátorů. Stává se, že si zaregistrujete doménu u některého z registrátorů, doména vám vyprší a registrátor nedá šanci někomu si jí registrovat a automaticky si doménu zaregistruje pod sebe.
No nevím, já osobně bych zpřísnil pravidla pro registraci domén i pro samotného sržení a užívání domény.

Žádné komentáře:

Okomentovat

 
]]>