sobota 25. června 2011

Čím víc umíš, tím míň toho uděláš ...

... ale v podstatě nikdy člověk neví kolik toho umí, protože ani neví kolik toho může umět. Teď mám namysli hlavně oblast ve které se pohybuji a která mě živí, ano IT.
Pracuji jako PHP vývojář v jedné skvělé firmě (no kde asi jinde viď :-)) a svojí práci mám i jako koníček, což je v tomto oboru hodně důležitý, ale zároveň nevýhoda. Pokud mě práce baví, tak si jí často otevřu i doma nebo tam dělám něco, co přenesu i do práce a tak se v podstatě nechtěně nutím se neustále zdokonalovat. Zaměstnavatel to samozřejmě ví a proto se mě snaží využít i jinak než pro hlavní náplň mé práce.
Inu, ono to je i vcelku logický, já bych na jeho místě dělal to samé, tak to už prostě je a vždycky bude. Je třeba si k tomu uvědomit, že jsme v ČR a firmy nemají peníze navíc, aby každému zaměstnanci platili v podstatě za každý typ činnosti jiný plat.
Ovšem mě to až tak moc nevadí :-)
Pohybovat se v IT je sice každému pro smích nebo si dokonce myslí, že ajťáci sedí v kanceláři a surfují po netu. Omyl! Někdo mi řekněte, že já jen sedím na netu a jednu vám vrazím :-)
Ví někdo vůbec co obnáší třeba jen spustit na internetu pod vlastní adresou nějakou aplikaci? Jak se vytváří domény, zapisují DNS záznamy, instalují servery, nastaví emaily, napojí se web na databáze a Bůh ví co ještě všechno? To je v podstatě to o čem je titulek článku. Sám v podstatě už ani nevím, co vše umím. Všechno co jsem tu vyjmenoval, to umím, nicméně nedávno jsme v práci řešili, že by bylo dobrý mít seznam toho co ovládáme my jako vývojáři - došli jsme k závěru, že obecně to napsat nejde a detailně taky ne, protože by to byl seznam jako blázen a hlavně každý takový detail může mít další svůj detail :-)
Práce programátora není jen psát tisíce řádků nějakého kódu, protože to je vždy to poslední co programátor dělá. Nejdříve se musí seznámit s problematikou projektu, udělat analýzu, navrhnout si funkčnost. Ono jde hlavně i o to, aby vývojář věděl co klient dělá za aktivity, pokud pro něj chce něco programovat. Budu-li např. dělat systém pro správu pacientů na klinice, budu muset znát trochu i zdravotnictví jako takové.
Ono to je celkem i fajn, takhle získávám denně fakt tuny nových informací, ale... člověku z toho začne občas hrabat a musí vypustit na chvíli a dát si pauzu, ale ne na 10 minut, ale na den či dva minimálně.
Celý problém je v tom, že čím víc člověk toho umí, tím méně toho stihne udělat na jedné věci, protože se toho na něj hrne víc, než je schopný zvládnout.
Co si myslíte o tom, že po vás lidé chtějí víc než můžete a zvládnete?
Někdy by pomohlo možná jen to, kdyby si každý rozmyslel jestli nezná odpověď na svojí otázku než se zeptá.

42

2 komentáře:

  1. Mám na to stejný názor (programuji, kóduji, navrhuji architekturu, komunikuji s klientem => dle mého zastávám pozici za 5 lidí, do toho nové trendy, aby byl člověk v obraze a vyvíjel se. K tomu osobní život a občas mám pocit, že bych potřeboval na měsíc na opuštěný ostrov).

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem právě týden v novém zaměstnání, starám se o projekty + vývoj. Ale na rozdíl od staré práce, teď přijedu domů a mám klid, dokonce už myslím na to, že bych oživil svoje projekty :-)

    OdpovědětVymazat

 
]]>